12 Ocak 2018 Cuma

Yunan Mitolojisinde Tufan

O zaman ki inanca göre Zeus zamanında insanların çoğu yollarından çıkmış, kendini düşünmekten başkasını düşünmeye fırsat bulamaz ve tanrı tanımaz hale gelmiştir. Zeus, bu olaya çok sinirlenir ve insanları yok etme kararı alır. Diğer tanrılar kendileine kurban kesecek kimse kalmayacağını düşünerek çekimser yaklaşır. Zeus onlara daha iyi bir topluluk yaratacağını söyleyince tufan başlar. Zeus önce şimşeklerini kullanır fakat Olimpos Dağının yanacağını görünce (Olimpos Dağı tanrıların evi olduğundan yanmasını istemez) taktik değiştirir ve göğü kara bulutlarla doldurur. Alabildiğine yağmur yağmaya başlar. Bu arada Poseidon da devreye girer. Nehirlere ve denizlere taşmasını ve her yeri sularla doldurmasını emreder. Artık her yer sularla kaplıdır ve canlıların kaçacak hiç bir yeri yoktur. yok etmeye karar verir. Diğer tanrılar bu olayı desteklese de kendilerine kurban adayacak topluluğun kaybolma endişesiyle kaygılanırlar.
Deukalion ve Pyrrha - Yeniden Doğuş
Prometheus, inanca göre Zeus tarafından cezalandırılmış, kendi geleceği dışında tüm geleceği görebilen ölümsüzdür. Preometheus, gelecekteki sıkıntıları görür ve oğlu Deukalion'a bir sandık (ya da gemi) yapmasını söyler (Bazı kaynaklar da Deukalion rüyasında görür). Deukalion ve karısı Pyrrha bir sandık yapar ve azgın sular içinde yüzmeye başlar. Zeus, Olimpos Dağı'ndan baktığında bu iki kişi tarafından başka hiç bir canlının kalmadığını görür. Deukalion ve Pyrrha zaten inançlı olduğundan bunların ölmesini beklemez ve tufanı durdurur. Tufan 9 gün sürmüştür.
Deukalion ve Pyrrha, Artık yapayalnızdı ve Her şeyi bilen Themis'i bulmaya karar verirler. Themis'i bulduklarında ona yalvararak insan ırkını bir daha nasıl var edeceklerini sorar. Themis onlara taş toplayın ve arkanıza atın der.Deukalion ve Pyrrha taşları toplar ve Themis'in dediği gibi arkalarına attıkça taşlar insana dönüşür. Deukalion'un attığı taşlar erkek, Pyrrha'nın attığı taşlar kadın olur ve insan ırkı yeniden doğar.
Kaynakça: Dünya mitolojisi Büyük destan ve söylenceler antolojisi (Donna Rosenberg)
Yunan Mitolojisinde Tufan ile ilgili görsel sonucu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KARAKEÇİLİ YÖRÜK AŞİRETİNİN TARİHİ

Bir milletin kültürü,geçmişinden süzülüp gelen maddi ve manevi değerlerin bütününden meydana gelir. Büyük Türk milletinin tarihi dünya tari...