13 Kasım 2017 Pazartesi

İlk Kadın Hekimimiz Safiye Ali (1891, İstanbul - 1952)




Safiye Ali, bir çoğumuz bu ismi bilmeyiz.Oysa Safiye Ali sıradan birisi değildir.Ne yazık ki Tarih bazı insanlara karşı, yeteri kadar cömert davranmıyor.Safiye Ali ilk Türk kadın hekimimizdir.
Safiye Ali, eğitimine Üsküdar Amerikan Kız Koleji'nde başladı.Balkan savaşları sonrası, hekim olmaya karar verdi.Devir Osmanlı devriydi, bu devirde bir kadının hekim olması hayal bile edilemezdi.Darülfünun Tıp Fakültesi, bayan öğrenci kabul etmiyordu.
Safiye Ali ,Yurt dışında okumaya karar verdi ve Würzburg Üniversitesi(Almanya) Tıp Fakültesi’ne kaydını yaptırdı.Safiye Ali okulunu başarıyla bitirdi ve ülkesine döndü.Kurtuluş Savaşı'nın sonlarına doğru ise ilk kadın hekim olarak işine başladı.Ülkemizi uluslar arası tıp kongrelerinde temsil etti.
Safiye Ali daha sonra tekrar yurt dışına çıktı ve Almanya'da II. Dünya Savaşı sonrası yaralıları iyileştirdi. Türkiye'ye dönmesinin ardından, yakalandığı kanser sonucu vefat etti.(1952)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KARAKEÇİLİ YÖRÜK AŞİRETİNİN TARİHİ

Bir milletin kültürü,geçmişinden süzülüp gelen maddi ve manevi değerlerin bütününden meydana gelir. Büyük Türk milletinin tarihi dünya tari...