26 Temmuz 2018 Perşembe

Dünyanın en güzel kütüphaneleri

strahov kütüphanesi kısa bilgi ile ilgili görsel sonucu

Strahov Monastery: Strahov Manastırı Kütüphanesi Teoloji Salonu.

1140 yılında Petrin Tepesi'nde kurulan Strahov Manastırı şimdilerde Strahov'da Ulusal Edebiyat Müzesi olarak geçiyor. Kütüphane olarak kullanılan manastır da Meryem Ana Kilisesi, Johann Antonin Quatainer’in yaptığı kilise cephesi, 9. yüzyıldan kalma Strahov İncili, 17. yüzyıldan kalma gökbilimsel yerkürelerinden birinin yer aldığı Teoloji Salonu, görkemli işleme ve eserlerin bulunduğu Felsefe Salonu bulunuyor.

kütüphane_2

ADMONT ABBEY KÜTÜPHANESİ

Avusturya'daki Admont Abbey Kütüphanesi Dünyanın en büyük manastır kütüphanesidir. Fresklerle süslü kütüphane insan bilgisini simgeliyor. Kütüphanede çok sayıda heykel bulunuyor bu heykellerden en önemlisi "Ölüm, Son Yargı, Cennet ve Cehennem" den oluşan "Last Four Things"dir. Kütüphanedeki kitaplar beyaz renkli kapaklardan oluşması bu kütüphanedeki genel atmosfere uyum sağlaması için. Ayrıca kütüphanede 1400 el yazması bulunuyor.
kütüphane_3


THOMAS FİSHER KÜTÜPHANESİ

Kütüphane ismini 1821 yılında Yorkshire'dan Kuzey Kanada'ya göç etmiş olan Thomas Fisher'dan almıştır. Fisher'ın torunları yirminci yüzyıl yazarlarının kitaplarından oluşan büyük bir koleksiyon, Shakespeare koleksiyonları, on yedinci asırda Bohemyalı sanatkarların yaptığı resim ve çizimleri vermişlerdir. Bağışlarla güçlenen kütüphanede 700 bin cilt kitap ve 3 bin metre uzunluğunda elyazması yapıt bulunmaktadır.
kütüphane_4


AMERİKAN KONGRE KÜTÜPHANESİ

1800 yılında Amerikan Kongresi tarafından kurulan kütüphanede 470 dilde 29 milyondan fazla kitap, 58 milyon el yazması, Kuzey Amerika’nın en büyük “nadir kitap” koleksiyonu, bir milyonun üzerinde hükümet belgesi, son üç yüzyıl içinde dünyada yayınlanmış bir milyon gazete nüshası, 33 bin ciltlenmiş gazete, 500 bin mikrofilm, 6000'in üzerinde karikatür dergisi, dünyanın en büyük hukuki belgeler koleksiyonu, filmler, 5 milyona yakın harita, müzik notaları ve 2,7 milyon işitsel kayıt bulunduruyor.
kütüphane_5


Trinity College Kütüphanesi

İrlanda’nın en tarihi kültür merkezlerinden olan bu kütüphane 1592’de Dublin'de kuruldu. Kütüphanenin harika görünüşü görenleri hayrete düşürmektedir. 200 binin üzerinde tarihi kitabı barındıran kütüphanede farklı dillerde oluşturulmuş binlerce eser sergilenmektedir.
kütüphane

İskenderiye Kütüphanesi

Şaheser niteliğindeki bu kütüphane Mısır’ın İskenderiye şehrinde kurulmuştur. Büyük İskender tarafından yaptırılan bu eser 2200-2300 yıllık bir maziye sahiptir. 10 yıllık bakım-onarım işlemlerinden sonra yeni haline kavuşturulmuştur.

İskenderiye Kütüphanesi, Antik Çağın en ünlü kütüphanesidir. Bir müze ve bir kütüphane bölümünden oluşan büyük bir araştırma kurumu niteliğindeydi. İÖ 3. yüzyılın başlarından beri Mısır’ın egemenliğini ellerinde tutan Ptolemaioslar tarafından kurulmuş ve korunmuştu. Kuruluş hazırlıklarını Atina’daki kütüphaneyi yakından tanıyan Phaleronlu Demetrios yapmıştı. Müze de kütüphane de bölümler halinde düzenlenmiş, her bölümün başına rahip bir yönetici getirilmişti. Görevlilerin maaşlarını kral ödüyordu. İÖ y. 235’te III. Ptolemaios tarafından Serapis Tapınağı’nda (Serapeion) asıl kütüphaneye bağlı bir bölüm daha kuruldu. Asıl müzeyle kütüphane ise Brukheion olarak bilinen bölgedeki saray yapıları arasında yer alıyordu.

Yalnızca Yunan edebiyatının yapıtlarını değil, Akdeniz, Ortadoğu ve Hindistan’daki çeşitli dillerden Yunancaya yapılmış çevirileri de kapsayan bir kütüphane kurma idealinin ne ölçüde gerçekleştiği bilinmiyor. Ama İskenderiye Kütüphanesi’ndeki kitapların çoğu kuşkusuz Yunancaydı. Kayıtlara geçen tek çeviriyse Septuagint’di (Eski Ahit’in ilk Yunanca çevirisi). Değişik ülkelerden toplanan kitaplar standartlaştırılmış kopya tekniğiyle çoğaltılmış ve konularına göre ayrılmıştı.

Kyreneli Kallimakhos kütüphanenin 120 ciltten oluşan sistematik bir kataloğunu hazırlamıştı. Pinakes adlı bu katalogda yazar adları alfabetik olarak düzenlenmiş ve biyografik bilgiler verilmişti. Bizans dönemine değin ulaşan ve o zaman Eski Yunan edebiyatı için standart başvuru kitabı olarak kullanılan katalog bugün kayıptır.

İS 4. yüzyıla kadar varlığını sürdüren İskenderiye Kütüphanesi’nin kitap varlığının büyük bölümü Caesar’ın Mısır’da bulunduğu sırada limanda çıkan bir yangında yandı (İÖ 47). Yanan kitapları. Roma’ya götürmek üzere gemilere yükletmek için Caesar’ ın limana getirttiği sanılmaktadır. Daha sonra Antonius, yanan kitapların karşılığı olarak Kleopatra’ya Pergamon (Bergama) Kütüphanesi’nden getirttiği 200 bin kitabı verdi.

Yüzyıllar boyunca varlığını sürdüren müze ve kütüphane. İS 3. yüzyılın sonunda. Aurelianus döneminde çıkan bir iç savaşta yerle bir oldu. Serapis Tapınağı’nda bulunan bölüm ise 391’de Hristiyanlarca yok edildi. İskenderiye Kütüphanesi’nin yerinde bugün. 1948’de kurulan Farabi Kütüphanesi bulunmaktadır.


yeni-iskenderiye-kutuphanesi


Österreichische Nationalbibliothek (Avusturya)

Kütüphane Avusturya'nın en kapsamlısı ve belki de Avrupa'nın en kapsamlı kütüphanelerinden biri: tam 7.4 Milyon parça! Viyana'da yer alan kütüphane 1723 yılında inşa edilmiş, içinde birçok arşiv, dört de müze bulunuyor...

Avusturya Milli Kütüphanesi'ni güzel kılan heykeller Lorenzo Mattielli ve Peter Strudel'in elinden. Freskler ise Daniel Gran'a ait.
Dünyanın En Güzel 10 Kütüphanesi

Kloster Wiblingen (Almanya)


1744'te inşa edilen kütüphane Wiblingen kentinde yer alıyor, Wiblingen Manastırı'nın içinde. Mimarlar Johann Wiederman ve Johann Michael Fischer'in Viyana'daki Avusturya Milli Kütüphanesi'ni örnek alarak tasarladıkları kütüphane, Napolyon Savaşları esnasında zarar görmüş, 1917'de restore edilmiş.

Kütüphanenin girişinde Latince yazan yazı da : In quo omnes thesauri sapientiae et scientiae. Yani; ''Bilgiye ve bilime dair tüm hazinelerin saklandığı yer.''yazılıdır.
Kloster Wiblingen (Almanya) ile ilgili görsel sonucu

Biblioteca Joanina (Portekiz)
1717-1728 yılları arasında, Kral 5. Joao döneminde inşa edilen kütüphane 3 büyük salondan oluşuyor. Tavanı kaplayan resimler ve kütüphanenin her yanında bulunan ahşap işlemeler, Joanina Kütüphanesi'ni estetik kılan sanat eserlerinden yalnızca birkaçı.
Dünyanın En Güzel 10 Kütüphanesi
El Escorial (İspanya)
1563-1584 yılları arasında, o zamanlar Kral'ın yaşadığı yer olan San Lorenzo'ya inşa edilen kütüphane, günümüzde İspanyol Rönesansı'nın en önemli eseri olarak adlandırılmakta. Kral 2. Philip'in birçok el yazması ile doldurduğu kütüphane; retorik, dialektik, müzik, gramer, aritmetik, geometri ve astronomi olmak üzere 7 bölüme ayrılmış.

Dünyanın En Güzel 10 Kütüphanesi


Bibliotheque Nationale de France (Fransa)
1461'de Richelieu Yolu'na inşa edilen kütüphane, 1988 yılında yeni binalar eklenerek genişletildi ve bugünkü halini aldı...Çünkü Paris'te bulunan Fransa Milli Kütüphanesi'nde 14 milyonu kitap olmak üzere tam 40 milyon parça yer almakta! Bu parçaların en değerlileri de elbette, Antik Yunan dönemini anlatan, tam 5000 parça el yazması...
Dünyanın En Güzel 10 Kütüphanesi




Stiftsbibliothek (İsviçre)
İsviçre'nin St.Gallen kentinde yer alan kütüphane, birçok forumda dünyanın en güzel kütüphanesi olarak sıralanmış durumda.

689 ile 759 yılları arasında yaşamış olan Aziz Othmar döneminde inşa edilen St.Gallen Kütüphanesi'nin tam olarak hangi yıl tamamlandığı bilinmiyor... İsviçre'nin en eski kütüphanesi, dünyanın da en eskilerinden biri olan St.Gallen Kütüphanesi'nde 8. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar yazılmış 2100 el yazması bulunmakta!

Dünyanın En Güzel 10 Kütüphanesi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KARAKEÇİLİ YÖRÜK AŞİRETİNİN TARİHİ

Bir milletin kültürü,geçmişinden süzülüp gelen maddi ve manevi değerlerin bütününden meydana gelir. Büyük Türk milletinin tarihi dünya tari...