3 Haziran 2018 Pazar

ÇANAKKALE RUHU

Otomatik alternatif metin yok.




Görüntünün olası içeriği: gökyüzü ve açık hava
Toprağa bile basarken içinizin titrediği oldu mu? Her karesınde incitecekmişim gibi ,saygısızlık edecekmışsiniz gibi titreyerek ,sanki her an biri karşınıza çıkacak da haber soracakmış gibi.Siz soruya cevap veremeyecek suçlu gibi hissettiniz mi kendinizi.Adım adım yaklaştıkca kalbimin sesine ,mani olamıyordum .Onur ve gururun dışında bambaşka bir duygu ,ifadesinde bile zorlandığım ,boğazımın düğümlendiği , kelimelerin anlamını yitirdiği dakikalardı yaşadıklarım.Düşünün ki vatanın her köşesinden bir yiğit sizi karşılıyordu.Nice mezarı olmayan yiğitler derdik ,onbeşliler derdik,adı bile kayıda girememiş niceleri kemiklerini sızlatma korkusu Osmanlar, Aliler, Mustafalar , İbrahimler, Ahmetler ve nice MEHMETCİK'ler dualarla ruhlarına hediye ederek ,abideye doğru ilerliyorsunuz.Çanakkale tam anlamıyla mucizelerin yaşandığı yerdi.Yol boyunca o günün şartlarında iletişimin olmadığı bir yer , Kıyı boyunca bunları düşünmekten ,ve tarihde üç neslinin de aynı yerde savaştığını düşünmek üstelik açık bölümler, vardı,düşman bir şekilde içeri girebilirdi ve bu şansı çok büyüktü.Her kıyı kenarında buradan da girebilirdi, ama giremedi, girdirilmedi demekten kendimi alamadım.Günümüzde ekmek almak için bile göndermekten koktuğumuz anakuzuları ,kendi memleketlerinden uzak düşmana karşı vatanı savundu.Gözlerimden ziyade ,ruhum ağlıyordu,gönlümde hüzün derindi.Vatan sevgisinin insanı en derinden etkilediği yerin adıydı Çanakkale.
Çanakkale şehitler abidesi milletimizden toplanan 2.386.251 liralık bağış ile inşa edilerek Türk Milletinin şehitlerine armağanı olmuştur. Abidenin dört ayağında sekiz rölyef bulunmaktadır. Denize bakan dört tanesi deniz savaşlarını, karaya bakan dört tanesi de kara savaşlarını anlatmaktadır. Ayrıca anıt içinde ki 25 m.lik bronz bayrak direği Amerika’da yaşayan soydaşımız Nazmi Celal tarafından hediye edilmiştir. Heykeltıraş Prof. Tankut Öktem’in “Yaralı Asker Anıtı” ve Metin Yurdanur’un “Mustafa Kemal Çanakkale’de Anıtı”bunları da isim vermeden geçmek olmaz.1. Dünya Savaşında 19 Şubat-17 Aralık 1915 tarihleri arasında Çanakkale Boğazı çevresinde İtilâf Devletleri deniz ve kara kuvvetleriyle Osmanlı ordusu arasında yapılan Çanakkale Muharebelerinde şehit düşen yaklaşık 253.000 şehidimiz için Seddülbahir’de Çanakkale Şehitleri Anıtı’nın yanındaki alana inşa edilmiştir. Otomatik alternatif metin yok.


Genelkurmay Başkanlığı’ndan alınan 15.000 Çanakkale şehidi künyesi içinden 500’er ve erbaşla 100 subayın künyeleri seçilmiş, mezar taşları yaptırılmıştır. Projesini Yüksek Mimar Nejat Dinçel’in yaptığı şehitlikte, ayrıca yüzlerce şehidin adı mermer bloklara yazılmıştır. Bölgedeki şehitlerin anısına Çanakkale Şehitleri Abidesi tam Gelibolu Yarımadası’nın ucunda deniz kenarına dikilmiştir (41.70 m). Anıtın çevresinde savaştan bazı bölümler kabartma olarak görselleştirilmiştir. Anıtın tam ortasında durunca tam tepede ayyıldızlı bayrağımız yer almakta. Bugün Çanakkale’ye karadan ve denizden gelirken tam uçta görünen bu anıt, Türk askerinin kahramanlıklarını hatırlatır. Ne unutuluacak ne de unutturulacak bir savaşdı.“Ben size taarruzu emretmiyorum ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler, başka komutanlar kaim olabilir” emri ile süngüleri takıp mevzi alan askerlerimizi gören Anzaklar da mevzi almış ve arkadan gelen Türk kuvvetlerine zaman kazandırılmıştır.Anıtın esas fikir sahibi, M.Kemal’in silah arkadaşı ve ilk askeri pilotu olan Emin Nihat Sözeri olarak biliniyor. Anıtın başlangıçta 40 metre olarak yapılması planlanmış. Fakat, daha sonra 1.70 boyunda olan Atatürk’ün boy ölçüsünün de eklenmesi ile, anıt 41.70 cm olarak hayat bulmuş.Şehitlerin adlarının yazıldığı ve şehir şehir ayrıldığı biz buradayız hala dediklerini duyar gibi olursunuz.Meçhul bir şehit Türk askerinin başı kesilerek Avustralya’ya götürülmüş. Fakat Türk yetkililer Avusturalya Hükümeti’nden bu askerin başının iade edilmesini talep etmiş ve 10 mart 2003 tarihinde, meçhul bir Türk şehidinin başı ülkemize iade edilmiş. Bedeni Anafartalar Arıburnu bölgesinde yatan askerin başı, 18 mart 2003’de dini ve resmi bir tören yapılarak Bugünkü Çanakkale Şehitler Anıtı Kabirler Bölümüne defnedilmiş.Her yer aynı düzen içerisinde değişmeden gelecege doğru ilerliyordu.Dağların,tepelerin,derelerin ,boğazın şahit olduğu , toprağın bagrında yatan nice şehitlerimizin ruhu şad olsun.Allah onlardan Razı olsun.



Mihriban Akcan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KARAKEÇİLİ YÖRÜK AŞİRETİNİN TARİHİ

Bir milletin kültürü,geçmişinden süzülüp gelen maddi ve manevi değerlerin bütününden meydana gelir. Büyük Türk milletinin tarihi dünya tari...