6 Şubat 2018 Salı

Türk Tarihinin Ana Kaynaklarından Cemiüttevârih




Ord.Prof.Dr. M.Şemseddin Günaltay

Türk tarihinin İslâm devrinde yazılan kaynakların en önemlisi, İlhaniler zamanında kaleme alınmış olan Cemiüttevarihtir. Kitap İlhaniler hükümdarı Meşhur Gazan Han'ın emriyle Hemedanlı vezir Fazlullah Reşidüddin'in başkanlığında bir heyet tarafından hazırlanmıştır. Reşidüddin sadece, İran sarayının korkunç entrikalarını bilen kurnaz bir vezir değil aynı zamanda Türkçe, Arapça, Moğolca, Farsça ve belki de Çince bilen kalemi kuvvetli bir edip idi. Tarih, teoloji ve metafizik alanlarında da derin bilgilere sahipti. Topkapı sarayında da iki cildi bulunan eseri yazan ekipte Alp Pulat ve Türk tarihini çok iyi bilen Uygur yazıcılar da görev aldı.


Moğol tarihini yazmak amacı ile yola çıkan heyet, Cengiz Han'a kadar pek varlık gösteremeyen Moğolların tarihi yerine Türk tarihinin Moğollaştırılmasına çalışılmış olsa da Arapça, Farsça ve Türkçe yazılmış olan; baştaOğuz Kağan Destanı olmak üzere eski Türk boyları bunların yerleştikleri coğrafyaları, kültürleri ve diğer Türk destanlarını da anlatan ve Türk tarihi bakımından çok önem taşıyan bir eserdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KARAKEÇİLİ YÖRÜK AŞİRETİNİN TARİHİ

Bir milletin kültürü,geçmişinden süzülüp gelen maddi ve manevi değerlerin bütününden meydana gelir. Büyük Türk milletinin tarihi dünya tari...