12 Ocak 2018 Cuma

Diğer Kültürlerde Tufan





Güney Amerika'nın Aztec-Toltec kayıtları, Coxcox, Trzpi ya da Teocipactli'nin eşi, çocukları ve hayvanlarıyla birlikte servi ağacından yaptıkları görkemli bir salla Tufanı nasıl atlattıklarını anlatır. Sular dünyamızı kaplar ve Tufan tam 52 yıl sürer. Ortalık yatışınca Coxcox, karayı bulsunlar diye kuşlar uçurur. Yırtıcı kuşlar çürümüş insan ölülerini yemek için kalırlarken bir güvercin ağzında bir dalla geri döner gelir. Coxcox'un salı o sırada Colhuacan dağının tepesine oturmuştur.


Maya efsanelerinde de Tufan olgusu vardır, ama kurtulanlar gemi yapıp bundan yararlanmak yerine, derin mağaralara saklanmışlardır. Buradaki Tufana, yangın ve deprem de karışmıştır: "göklerden büyük gürültüler geldi ve ardı arkası kesilmeyen yağmurlar gece gündüz yağdı. İnsanlar evlerin damlarına tırmanmaya çalıştılar, fakat evler suların altında kaldı. Gökler yere iniyordu sanki karalar çöktü ve bir anda her şey sona eriverdi."


Kuzey Amerikalı Huron Kızılderilileri "Büyükata" larının başından geçen olağanüstü serüveni bugün de hikâye etmektedirler. "Büyükata", karısı, ailesi ve hayvanlarıyla, başlayan Tufandan kurtulmak için bir sala binmiş ve öyle kurtulmuşlardır.


Britanya'nın Galler yöresi efsanelerine göre, Dwyfan ve Dwyfach büyük felaketten bir gemiyle kurtulmuşlardır. Dalgalar Gölü adı verilen Llynllion'un patlaması sonucu oluşan korkunç seller durulunca, Dwyfan ve Dwyfach yeniden Britanya halkını oluşturmaya başlarlar.


İskandinav Edna efsaneleri Bergalmer ile eşinin büyük bir tekneyle Tufan'dan kurtulduğunu anlatır. Alaska’da yaşayan Tlingit kabilesinin Tufanla ilgili hikâyesi de şöyledir. "Tufan başladığında kabile halkı büyük, çok büyük kanolara bindiler ve sular onları yüksek bir tepeye sürükledi. O tepeye vardıklarında aşağıya baktılar ve ağaçların, hayvanların ve insanların suların şiddetli akıntısına kapılarak hızla uzaklaştıklarını gördüler."


Litvanya efsanelerinde ise birkaç çift insanın ve hayvanın yüksek bir dağın tepesinde bir kabuğun içinde barınarak kurtuldukları anlatılır. 12 gün 12 gece süren rüzgârlar ve seller yüksek dağa erişip oradakileri de yutacağı zaman, Yaratıcı onlara dev bir ceviz kabuğu atar. Dağdakiler ceviz kabuğu ile yolculuk yaparak felaketten kurtulurlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KARAKEÇİLİ YÖRÜK AŞİRETİNİN TARİHİ

Bir milletin kültürü,geçmişinden süzülüp gelen maddi ve manevi değerlerin bütününden meydana gelir. Büyük Türk milletinin tarihi dünya tari...