25 Kasım 2017 Cumartesi

Mezomorto Hüseyin Paşa

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi


Onyedinci yüzyılın ikinci yarısında deniz muharebelerindeki kahramanlıklarıyla meşhur, Osmanlı Kaptanıderyası. İsmi, Hüseyin’dir. Gençliğinde Venediklilerle yaptığı bir deniz muharebesinde sekiz-on yerinden yaralanıp öldüğü sanılırken, iyileşmesi üzerine Venedikliler tarafından kendisine Mezomorto (yarı ölü) lakabı verildi ve sonradan bütün Akdeniz’de bu sıfatla anıldı. Bazı kaynaklarda Mağribli olduğu kaydedilirse de doğum yeri ve tarihi bilinmemektedir.
Karayip korsanlarının bir türlü öldüremedikleri Mezzo Morto Hüseyin Paşa’dan korkulu rüyaları olarak bahsederler ve sürekli onunla savaşırlar.. Hatta Karayip Korsanlarının savaştıkları korsan geminin ismi ile Hüseyin Paşanın gemisinin ismi aynıdır; Kara İnci ve Sancağı siyahtır..Mezomorto Hüseyin Paşa Osmanlı Donanmasına birçok yenilikler getirdi. 1701 yılında Osmanlı tarihinde ilk kez olarak Sadrazam Amcazade Hüseyin Paşa'yla birlikte Bahriye Kanunnamesini hazırladı. 21 Temmuz 1701'de görev başında öldü.
Derlemedir;Akcan Mir


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KARAKEÇİLİ YÖRÜK AŞİRETİNİN TARİHİ

Bir milletin kültürü,geçmişinden süzülüp gelen maddi ve manevi değerlerin bütününden meydana gelir. Büyük Türk milletinin tarihi dünya tari...