13 Temmuz 2018 Cuma

Anka Kabilesi ve Antik Geleneği


Anga Kabilesi 4
Mumya deyince, eski Mısır mezarlarından çıkan, tepeden tırnağa beyaz bandajlarla kaplı olan bedenler gelir aklımıza. Ancak, Papua Yeni Gine’deki Aseki bölgesinde yaşayan Anga kabilesi gibi dünyanın dört bir tarafında pek çok kabile de ölülerini mumyalamıştır. Ancak bunlar bildiğiniz mumyalardan çok daha farklı.

Anga kabilesinin mumyaları, gömülmek yerine bir zamanlar yaşadıkları köye yukardan bakan bir kayalığa asılıyorlar.

Mumyalama süreci ise oldukça karmaşık. İlk başta, çürümeye sebep olduğundan vücuttaki nem gideriliyor. Eski Mısırlılar, bunu başarmak için vücudu tuzla ve kurutucu baharatlarla kaplıyorlardı. Ancak Anga kabilesindekiler, tamamen farklı bir yolu tercih etti.


Geriye kalan mumyalar saklanıyor

Amusing Planet’in haberine göre, Anga kabilesi ölü bedenleri ateşin üzerinde ısıtıyorlardı. Vücudun içerisini kurutmak için, dizlerden, dirseklerden, ayaklardan ve diğer eklem yerlerinden kesikler açarak bu kesiklere ve mideye bambu çubuklar sokuyorlardı. Ardından bu bedenler, içlerindeki tüm sıvılar yok olup gidene dek bir ay boyunca tütsüleniyordu.

Eğer bunun iğrenç olduğunu düşünüyorsanız, kendinizi şuna hazırlayın. Köylüler, ölen kişilerin güçlerinin kendilerine geçeceğine inanarak bu vücutlardan çıkarılan sıvıları vücutlarına sürüyorlardı.

Mumya tamamen kuruduktan sonra korunması için, kile benzer bir madde olan toprak boyası ile kaplanıyordu. 1949’da bu mumyalama tekniğinin uygulanması sona erdi, ancak geride kalan mumyalar özenli bir şekilde saklanıyor.

Kaynak: The Plaid Zebra  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KARAKEÇİLİ YÖRÜK AŞİRETİNİN TARİHİ

Bir milletin kültürü,geçmişinden süzülüp gelen maddi ve manevi değerlerin bütününden meydana gelir. Büyük Türk milletinin tarihi dünya tari...