13 Kasım 2017 Pazartesi

ETRÜSK MEDENİYETİNİN YENİDEN ORTAYA ÇIKARILIŞI




Etrüsklerin mezarları eski Mısırlılarınki ve eski Türklerinki gibi, ölü ile birlikte, onun hayatta iken sahip olduğu eşyanın da gömüldüğü bir yerdi. Onun için, bilhassa varlıklı sınıfa mensup Etrüsklerin mezarı, bu eşyanın sergilenmesine müsait bir veya birkaç odadan ibaret olurdu. Duvarlarının resimlerle süslendiği bu oda veya odalarda, ölü erkek ise, silahla ve hazinesi, kadın ise mücevherleri ve diğer süs eşyası en mutena yere yerleştirilirdi. Ölünün kalkıp dolaşacağı farzedildiğinden, odalar döşenir, şuraya buraya masa ve sandalyeler ve tabaklar, bardaklar içine yiyecek içecek konurdu.
Etrüsk mezarları günlük hayatını yani medeniyet ve sanatını asırlar boyunca olduğu gibi muhafaza etmiş 19 uncu asırda ilim dünyası tarafından keşfedilmiştir.
Aslında bu keşifler 19 uncu asırdan önce mezar soyguncuları tarafından başlamış .Çıkarılan eşyalar bilim adamlarının dikkatini çekmiş.Napolyon'un kardeşi Lucien Bonaparte etrüskolojinin gelişiminde büyük rol oynamıştır.
Napolyon'un kardeşine hediye ettiği İtalyan toprakları park düzenlemesinde bulunan mezardan çıkarılan eşyaları Lucien Avrupa müzelerine satarak kazanç elde etmişdir.
19 unucu asrın ikinci yarısında ilim dernekleri ve kuruluşları ,resmi makamlar işe karışarak kazı işini ilmi ve metodik şekil almıştır.
Etrüskler tarafından yapılan sanat eserleri bütün dünyada bu medeniyetin sahibi olan milletin menşei,dili,tarihi hakkında ilmi eserler ,araştırmalar,incelemeler birbirini takip etmiş Etrüskoloji denilen ilim ortaya çıkmıştır.
İtayan'nın beş altı üniversitesinde Etrüskoloji kürsüsü vardır.Bu kürsüler Etrüsklerin İtalya'nın yerlisi olduklarını ezberlediği için onların menşeinden ve geçmişinden ziyade sanatları üzerinde durulmakta ,Etrüsklere ait çanak çömlekler incelenmiştir.
Bu zaman kadar 3000 Etrüsk mezarı meydana çıkarılmıştır.

KAYNAK;TÜRK KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
ETRÜSKLER TÜRK MÜ İDİ
ADİLE AYDA
Derleme;Akcan Mir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KARAKEÇİLİ YÖRÜK AŞİRETİNİN TARİHİ

Bir milletin kültürü,geçmişinden süzülüp gelen maddi ve manevi değerlerin bütününden meydana gelir. Büyük Türk milletinin tarihi dünya tari...