13 Kasım 2017 Pazartesi

ETRÜSKLERİN GÜNLÜK HAYATI


Etrüsklerde aile bağları kuvvetli ve aile hayatı önemli idi. Bir çok Etrüsk mezarlarında bulunmuş karı koca heykelleri ve bunlardaki yüz ifadeleri, eşler arasındaki karşılıklı şefkati göstermesi bakımından, bunun delili sayılmaktadır.
Etrüsklerde aile hayatı aile dışında da devam ederdi. Çünkü Etrüsk kadını her yere kocası ile birlikte gider ve onun mesleki meşguliyetleri dışında hayatına iştirak ederdi. Kendilerinde harem selamlık hayatı mevcut olduğu için, Yunanlılarla Latinler buna pek şaşarlardı.
Spora ve sor gösterilerine pek düşkündü.Milli,dini bayramları olur ve şehirlerinde at yarışı,Güreş gibi gösterileri olurdu.Yarışlar düzenlerler üstelik "gladiatör"oyununun bile Etrüsklerden alındığını tarihçiler yazar.
Tiyatro eserlerinin Etruskçe oluşu yine tiyatronunda Etrüsklerden alındığını göstermiştir.
Etrüskler manevi hayat öenm verirlerdi.Dindarlardı diger bir deyişle Tanrıların onlara mesaj gönderdiğine inanırlardı.Ağacın dalının kırılması,kuşun pencereye konması yagmurun şiddeti,gök gürültüsü gibi.... Onlar için mesajdı.Rahiplerin başlıca vazifesi rüya tabir etmekti.
Etrüsk rahipleri kuşların uçuşuna, şimşek çakmasına ve kurban edilen hayvanların karaciğerine bakmak suretiyle de, tanrıların arzularını keşfederler, onların gizli ve kutsal dilinin tercümanlığını yaparlardı.
Etrüsk kadınları ziyafetlerde,dini törenlerde kocasının yanında yer alırdı.Kadın ve erkek ayırmaksızın yemeyi ve içmeyi giyinmeyi severlerdi.
Chiusi müzesinde kadın heykellerine bakılırsa, genç kız ve kadınların, saçlarını, Türkmen kızları gibi, incecik örgüler halinde omuzlarına bıraktıkları anlaşılıyor.
Erkekler de, Yunan modasının tesirinden önceki devirde, eski Türkler gibi uzun saç bırakırlardı. Bu uzun saç üzerine, yine eski Türkler gibi tepesi sivri bir başlık (“tutul” (us) ), yani bir nevi külâh giyerlerdi. Erkeklerin elbisesi “taban-nus” idi. Sonraları Romalıların “toga” dedikleri bir cübbe ile vücutlarını sarmağa başlamışlardır.
Kadının elbisesi iki parçadan ibaretti: ince kumaştan topuklara kadar inen bol etekli entari, onun üzerine işlemeli veya desenli ağır kumaştan bir nevi kaftan.
Etrüsk kadını mücevhere de değer verirdi.Sağlam bir ekonomiye dayanan kuvvetli bir devlet kurmuş olan Etrüskler, refah ve bolluk içinde yaşayıp gidiyordu.Latinlerin ruhuna gizli aşağılık kompleksinin Etrüsk milleti için ne büyük tehlike teşkil ettiğini akıllarına getirmiyorlardı.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
ETRÜSKLER TÜRK MÜ İDİ
ADİLE AYDA
Derleme;Akcan Mir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KARAKEÇİLİ YÖRÜK AŞİRETİNİN TARİHİ

Bir milletin kültürü,geçmişinden süzülüp gelen maddi ve manevi değerlerin bütününden meydana gelir. Büyük Türk milletinin tarihi dünya tari...