25 Nisan 2018 Çarşamba

Topçu Mülazım Mustafa Ertuğrul

Dünya askeri tarihinde ilk defa olarak bir uçak gemisi batıran Türk subayıdır.Mustafa Kemal bir gün Antalya da kendisini ziyaret ettiğinde 'bunları yaz, bunlar unutulur gider'' demiş. O da kendisi ressam olduğu için hem anılarını kaleme almış hem de İngiliz uçak gemisi Ben My Chree nin batırılışını ve sulara gömülüş halinin sulu boya resimlerini yapmıştır. İngiliz ve Fransız askeri kayıtlarınca da doğrulanan bu muhteşem anılarını yazdığında ''bu benim odamdan asla dışarı çıkmayacak'' demiştir.
Ä°lgili resim

Topçu Mülazım Mustafa Ertuğrul

Ä°lgili resim




1916 yılında İtalya^ya bağlı olan Meis adası ,İngiliz ve Fransızların kotrolündeydi.Doğu Akdeniz geneli açısından stratejik önemi olan Meis adasının işgal ve tahkimine Çanakkale'de 5'inci orduya komuta eden Alman General Liman Von Sanders in çok gizli emriyle karar verildi. Çünkü Meis adasındaki itilaf devletlerinin gemileri bu adayı bir transit liman olarak kullanıyor ve özellikle fransız gemileri tüm sahil kasabalarımızı, un fabrikalarımızı ve hatta sivilleri hedef alıyordu.


İlk başlarda hedef adanın alınmasıydı ancak cephedeki imkansızlıklardan dolayı sonradan Meis adasında demirli bulunan savaş ve erzak gemilerinin imha ve tacizine karar verildi. İlk hedef olarak, yolcu gemisinden uçak gemisine dönüştürülmüş olan, 120 metre boyunda, saatte 24,5 mil hız yapan ve 6 deniz uçağı taşıyan İngiliz bandıralı HMS Ben My Chree 'dir.


Plan basittir. Bölgenin zorlu coğrafyası ve yol yokluğundan ötürü, Türklerin askerlere kumanyalarını yelkenli teknelerle dağıtmak zorunda olduğunu Fransızlar bilmektedirler. Fransız savaş gemileri, bu yelkenlileri sık sık yakalamakta ve kumanyaya el koyup Türk askerlerinin aç kalmalarına neden olmaktadır.

Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul ile ilgili görsel sonucu
13 ARALIK 1917 Fransızlara kovalamaktan zevk duyacakları bir yelkenli gönderir Mustafa Ertuğrul. Faaliyet raporuna yeni bir “başarı” olarak geçecek bu basit avı, Fransız kruvazörü Paris II ve Alexandra, Ağva Koyu’nun içine dek izler. Girmesiyle de, bir hafta önce koya egemen bir noktaya yerleşmiş olan Mustafa Ertuğrul’un bataryası “ateş” komutuyla saldırıya geçer!

Paris II, sadece 18 dakikada denize gömülür. Alexandra ise kendini son anda kurtarır. Düşman donanması içinde artık efsaneleşmeye başlayan Mustafa Ertuğrul bataryası, 145 atımdan 110’unu gemiye isabet ettirecek kadar ustadır.
Paris II’yi kaybeden Fransızlar, Türk kıyılarında adeta intikam fırtınası estirirler. Kıyıdaki yerleşim birimleri Alexandra tarafından durmadan bombardıman edilir. Uçak gemisi Ben My Chree’nin ardından koskoca Paris II kruvazörünün de bir “dağ bataryası” ile batırılması, Müttefiklerin kıyılardan uzaklaşarak açıktan seyretmeye, top menzili dışına kaçmasına neden olmuştur. Çünkü İngiliz ve Fransız donanması raporları, Türk kıyılarındaki “çılgın bir Türk bataryası”ndan bahsetmektedir artık. Topçu Mülazım Mustafa Ertuğrul, menzil dışında seyreden, Paris II’yi batırdığı bombardıman sırasında elinden kaçırdığı Alexandra adlı savaş gemisi için dahiyane bir tuzak kurar.
Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul ile ilgili görsel sonucu
8 MART 1918 Yelkenli sahilden 3 kilometre açığa konmuş, 8 Mart sabahı Aleksandra'nın ortaya çıkışıyla plan da işlemeye başlamıştı. Fransızlar portakal sandıkları ile dolu bir tekneyi ele geçirdikleri için mutludurlar. Önce tekneden uzaklaşan Aleksandra daha sonra geri gelmiş gemiden bir bahriyeli yüzerek yelkenliye çıkıp, gemiyi kontrol etmişti. Bahriyeli şüpheli bir durum olmadığını işaret edince yelkenli gemiye bağlanır. Ama yinede emin olamayan gemi kaptanı, portakalların zehirli olabileceği ihtimaline karşı birkaç portakalı gemi doktoruna kontrol ettirir. Portakallarda herhangi sakınca olmadığına hükmeden Alexandra nın kaptanı, tüm portakalları kendi gemisine aktarılması talimatını verir. Gemi açıldıktan sonra portakal sandıkları vinçle gemiye alınmaya başladı. Son sandıkla siyah bir duman bulutu ortaya çıktı. Geminin gövdesinde büyük bir delik açılmıştı ve hayatta kalanlar filikalarla kurtulmaya uğraşıyorlardı. Gemi yan yatarak kısa sürede batmıştı.
Mustafa Ertuğrul Kurtuluş Savaşı'nda da önemli yararlıklar gösterdi. Aydın cephesine gidip Demirci Efe ile birlikte eşkıya güçlerinin milli güçlere kazandırılmasını örgütledi. Savaşta yaralandıktan sonra Antalya ya döner. Çok sevdiği komutanı Şefik Aker in kızıyla evlenir ve onun soyadını alır.


Mustafa Ertuğrul AKER savaştan sonra yerleştiği Antalya da 1961 tarihinde vefat etti. Öldüğünde askeri tören düzenlendi. Mezarı Antalya Andızlı mezarlığındadır.

Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul ile ilgili görsel sonucu



Dünyada ilk kez uçak gemisi I.Dünya Savaşı sırasında Meis adası limanın da 27 Aralık 1916 tarihinde Türk askeri tarafından batırılmıştı.



Bu başarının altında ise Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul ve komutasında ki bir dağ bataryasının yaklaşık 30 kişilik personeli ile dört topunun imzası bulunmaktaydı.


Ben-My-Caree_ship


Derlemedir ;(Araştırmacı Tarihçi ve yazar)   Mihriban Akcan 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KARAKEÇİLİ YÖRÜK AŞİRETİNİN TARİHİ

Bir milletin kültürü,geçmişinden süzülüp gelen maddi ve manevi değerlerin bütününden meydana gelir. Büyük Türk milletinin tarihi dünya tari...