25 Kasım 2017 Cumartesi

Kızıl Gezegen




Dünya gökbilimcileri, "Kızıl Gezegen" i hem çıplak gözle hem de enstrümantasyonla gözlemleme konusunda uzun bir geçmişe sahiptir. Mars'ın gece gökyüzünde gezinen bir nesne olarak ilk kez kaydedilen sözleri, M.Ö. 1534'te gezegenin "retrograd hareket" e aşina olan Eski Mısır gökbilimcileri tarafından yapıldı. Özünde, gezegenin, parlak bir yıldız gibi göründüğü halde, diğer yıldızlardan farklı hareket ettiğini ve başlangıçta rotasına dönmeden önce seyrek olarak yavaşlayıp rotayı ters yönde düşüreceğini düşünüyorlardı.

Gökbilimciler, Neo-Babil İmparatorluğu zamanında (BCE - 629), gezegenlerin konumlarını, davranışlarını sistematik olarak gözlemlerini ve gezegenlerin konumlarını tahmin etmek için kullanılan aritmetik yöntemleri düzenli olarak kaydediyorlardı. Mars için, bu, yörüngesel periyodunun ve zodyak yoluyla geçişinin detaylı hesaplarını içeriyordu.

Klasik antik dönemlerde Yunanlılar Mars'ın davranışları üzerine, Güneş Sistemi'ndeki konumunu anlamalarına yardımcı olan ek gözlemler yapıyorlardı. M.Ö. 4. yüzyılda Aristo, Mars'ın Ay'dan daha uzakta olduğunu gösteren bir okültasyon sırasında Ay'ın arkasında kaybolduğunu kaydetti.İskoçya'da bir Yunan-Mısır astronomi olan Ptolemeios , Mars'ın ve diğer cisimlerin yörüngesel hareketinin problemlerini çözmeye çalıştığı bir evren modelini kurdu ( 90 CE - ca CE 168). Onun çok hacimli koleksiyonda Almagest , o gök cisimlerinin hareketleri retrograd hareketini açıklamaya teşebbüs “İşin içinde iş tekerlekler” tarafından yönetilir olduğunu öne sürmüşlerdir. Bu, önümüzdeki on dört yüzyılda Batı astronomisinde otoriter bir tez oldu.

Antik Çin'in edebiyatı, Mars'ın en azından MÖ 4. yüzyılda Çin gökbilimcileri tarafından tanındığını doğrulamaktadır. Beşinci yüzyılda CE, Hint astronomi metni Surya Siddhanta Mars çapını hesapladı. Doğu Asya kültürlerinde, Mars geleneksel olarak Beş element temelinde "yangın yıldızı" olarak adlandırılır.
www.universetoday.com dan alıntıdır


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KARAKEÇİLİ YÖRÜK AŞİRETİNİN TARİHİ

Bir milletin kültürü,geçmişinden süzülüp gelen maddi ve manevi değerlerin bütününden meydana gelir. Büyük Türk milletinin tarihi dünya tari...