22 Kasım 2017 Çarşamba

İncirhan Kervansarayı





Burdur- Bucak İlçesinin 7 km. batısında Onaç Tepesi’nin batı yamacındadır. 13. yüzyılda Gıyasettin Keyhüsrev Bin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. Selçuklu avlulu kervansaraylarındandır. Kapalı bölümü, dikdörtgen biçimdedir. Kalıntılardan , avlu duvarlarının, köşelerde çıkıntı payandalarla desteklendiği anlaşılmaktadır. Avlu kısmında Ege Üniversitesi tarafından kurtarma kazısı yapılmıştır. Burçlarda, kervansarayı aydınlatan ikişer mazgal pencere vardır. Bina kesme taştan yalın bir işçilikle yapılmıştır. Ortasındaki anıtsal taçyapı oldukça görkemlidir. Kapıda yazıtı bulunmaktadır. Sütun başlıklarının iki yanında, incelikle işlenmiş iki rozet vardır. Eyvan kemerlerinin başladığı yerlerde iki arslan kabartması ve iki güneş kursu, yapının süslemelerini oluşturmaktadır. Arslan figürünün, egemen olunan toprakları simgelediği tahmin edilmektedir. 15 taştan oluşan kemerin yüzeyi, birbirine geçmiş, iki dizi çizgiyle süslenmiştir.
Taç kapının açıldığı orta koridorun iki yanındaki 12 payeyi birleştiren sivil kemerlerin üstü, beşik tonozlarla örtülüdür. Tonozların altında yer alan mazgal pencerelerin radyalvari kemerlerle süslenmiş oluşu da yapıya özgünlük katmaktadır. Antalya’daki Alara Hanı’yla benzerlik gösteren hanın, üst bölümünde kale biçimli bir savunma bölümü olduğu, kalıntılardan anlaşılmaktadır. İncirhan’ın hemen yanındaki tarihi çeşme bugün hala kullanılmaktadır.
Tipik bir Selçuklu kervansarayı olan bu muhteşem yapı zamana karşı büyük bir inatla ayakta durma mücadelesi vermektedir. Restorasyon yapılmadığı takdirde zamana ve doğaya bir gün yenik düşeceği anlaşılmaktadır. Karl Grafen Lançkoronski, G. Nremann ve E. Peterson 1884 yılında İncir Bazarı Kazası’na gelmişler, handa inceleme yapmışlardır. Hanı gravürle resmetmişler, yazdıkları Pamfilya’dan Pisidya’ya adlı esere koymuşlardır. (Pamfilya’dan Pisidya’ya K.G. Lançkoroski,1884)
İncirhanın girişinde şu kitabe yeralmaktadır:
Emara bi imareti hazel hanül mübarek
Essultanül azam şahinşahil muazzam maliki rikabil ümen Seyyidül selanitül Arabi vel Acemi sultanül berri
Vel bahrini zülkarneyni ezzaman İskenderi sanitaç
Ali Selçuk Gıyassüddünya veddin ebülfethi Keshüsrev
Bin Keykubat Bin Keyhüsrev Kasseme emirul müminin fi seneti sitte selasine sitemine.7 sıralı bu kitabenin tercümesi şu şekilde yapılmıştır:Bu mübarek hanı imar ettiren emir
Büyük sultan şahlarşahı muazzam toprakların sahibi
Arap ve Acem’in seyidi karaların sultanı
Ve denizlerin İskender’i zamanın İskender gibi son taçlı sultanı Selçuklu’nun dünyadaki başkanı dinin fetihçisi Keyhüsrev Oğlu Keykubat oğlu Keyhüsrev.
Müminlerin emiri 636 Bu kitabeden, hanın Hicri 636 tarihinde(Miladi 1238) 11. Keyhüsrev tarafından yapıldığı anlaşılmaktadır. Kapının sağ kolunda da Katibül İmareti Mübarek cümlesiyle hanın mimarının adı yazılıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KARAKEÇİLİ YÖRÜK AŞİRETİNİN TARİHİ

Bir milletin kültürü,geçmişinden süzülüp gelen maddi ve manevi değerlerin bütününden meydana gelir. Büyük Türk milletinin tarihi dünya tari...