22 Kasım 2017 Çarşamba

Enheduanna.

Görüntünün olası içeriği: açık hava

Dünyanın ilk yazarı Enheduanna.(Kral Sargon'un kızı Akad prensesi)Eski tarihte babalarının tam ahlaki desteğiyle dünyaya damgasını vuran çok az kadın var. Akkad'tan Büyük Sargon birçok nedenden dolayı büyük kabul ediliyordu,Enheduanna'nın yazılarını taşıyan 100'den fazla kil tableti eski Babil dönemine kadar uzanmasına rağmen, M.Ö. 2285-2250 yılları arasında yaklaşık 500 yıl yaşamıştır. Bazı araştırmacılar, Enheduanna'nın Gerçekten Büyük Sargon'un biyolojik kızı olup olmadığını sorgulamasına rağmen, Sargon'un kendisini Ur'daki Sümer'deki en önemli tapınağın yüksek rahibesi olarak görevlendirdiği için ekstra özel bir karizmaya sahip olması gerekirdi. Akdaş'la olan sümer tanrılarını kraliyet kanının yüksek papazlarından geçerek elde ettiği imparatorluğu istikrara kavuşturmasına yardımcı olmak siyasi bir strateji idi.

Ona göre, Enheduanna'nın adını aldığı. "An'ın rahibi", ya da ay tanrısı Nannar'ın gökyüzü tanrısı ya da "En Priestess" olanına çevirir. Enheduanna ile başlayan bir gelenek, kraliyet kızları tarafından büyük siyasi önem taşıyan En-Priestess ünvanının ilk sahibi oldu. İsminin diğer çevirileri "Ölümsüz / Cennet Süslemesinin Yüksek Rahibe" ne "Ancak doğum adı bilinmiyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KARAKEÇİLİ YÖRÜK AŞİRETİNİN TARİHİ

Bir milletin kültürü,geçmişinden süzülüp gelen maddi ve manevi değerlerin bütününden meydana gelir. Büyük Türk milletinin tarihi dünya tari...