7 Haziran 2018 Perşembe

Bilinen En Eski Cebir Problemi

Otomatik alternatif metin yok.



Rhind Papirüsü, Ramesseum yakınında küçük bir binanın harabelerindeki Thebes’te bulunmutur. Bu papirüsün kopyası, Ahmes tarafından Hyksos Pharaoh’un 15. Dynasty döneminde yazılmıtır. Apepi 1. Ahmes, yazılarının, Amenemhet III’un zamanındaki yazılarıyla benzerlik gösterdiini ifade etmitir. (M.Ö 1842–1797). Papirüs hiyerogliflerin ilek formuyla yazılmıtır. Orijinali 5,4m uzunluunda, 32m geniliinde basit bir parçamene yazılmıtır. (1)

M.Ö. 1650 yılında, Mısırlı katip Ahmes tarafından yazılan Antik Mısır papirüsü, aslında ondan 200 sene önce yazılmış bir papirüsün kopyalanmış veya temize geçirilmiş halidir.

Mısır'dan bu papirüsü satılan alan İskoç antikacı Alexandre Henry Rhind sebebiyle Rhind Papirüsü olarak bilinir.

Rhind Papirüs'ü cebir, geometri, trigonometri ve bölme işlemi gibi konularda bilgiler içerir. 5.5 metre boyunda 35 cm enindeki papirüste 85 tane matematik problem vardır.
Çok kullanılan basit kesirler özel hiyerogliflerle ifade edilmiştir. Ayrıca bilinmeyenleri göstermek için ise hau veya aha denilen özel bir hiyeroglif kullanılır.

Problemler genellikle hayvanların beslenmesi, tahılın depolanması, yiyecekler gibi Mısırlıların sosyal hayatta sıkça karşılaştıkları nesneler üzerinedir.

Pi sayısı bulmak için "çapın 1/9'unu kes ve kalanın üstüne bir kare çiz. Bulduğun karenin alanı dairenin alanının aynısıdır." Bu hesaba göre pi sayısı 256/81'den 3,16049 olarak bulunmuştur ki bu yüzde 1'den daha az hata payı demektir.

Dünyanın en eski cebir problemi ve çözümü de Rhind Papirüsünde yer alır. İşte o soru:
"Bir uzunluk, kendisinin yedide biri kadar bir başka uzunlukla toplandığında ortaya çıkan sonuç 19 olduğuna göre, acaba bu uzunluğun kendisi ne kadardır?
1-Egyptian Mathematics, Kylie Williams & Paul Scott, AMT59(4) Çeviren: Suphi Önder BÜTÜNER
Derlemedir Akcan Mir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KARAKEÇİLİ YÖRÜK AŞİRETİNİN TARİHİ

Bir milletin kültürü,geçmişinden süzülüp gelen maddi ve manevi değerlerin bütününden meydana gelir. Büyük Türk milletinin tarihi dünya tari...