24 Mayıs 2018 Perşembe

Titanik’e geç kaldığı için binemeyip felaketten kurtulan Türk doktor Ömer Besim Akalın

Titanik, tarihin en büyük trajedilerinden biri olan ve dünyanın en büyük transatlantik gemisinin okyanusta buzdağına çarparak batmasıyla sonlanan bir olaydır.
Besim Ömer Akalın
İlk yolculuğuna çıkacağı açıklandığında geminin Southampton-New York arasındaki ilk seferine katılan şanslı insanlar arasında olabilmek için dünyanın sayılı zenginleri, kontesler, lordlar biletleri adeta kapıştı.Geminin en alt bölümündeki 3’üncü sınıf kamaraların bileti bile bugünün parasıyla 1000 dolardı. Titanik’in batacağına kimse ihtimal vermiyordu ancak facia gerçekleştiğinde “Tanrı bile bu gemiyi batıramaz” denilen Titanik okyanusun dibini boyladı. Bu trajik faciada 1514 kişi hayatını kaybetti.Titanik gemisinde 2223 yolcu vardı,Ama aslında gemide 2224 yolcu olması gerekiyordu. Bilet sahiplerinden biri geç kaldığı için gemiye binememişti.

Besim Ömer Akalın kötü hava koşulları nedeniyle Titanik’in New York’a gitmek için gemiye bineceği liman olan Fransa’daki Cherbourg limanına yetişemedi ve Titanik gemisini kaçırdı.

Oraya vardığında Titanic limandan ayrılalı tam 4 saat olmuştu. Dünyanın en trajik facialarından biri olan Titanik’ten kılpayı kurtulduğunu ise daha sonradan öğrendi.

Besim Ömer Akalın 1912 yılında New York’taki bir sağlık kongresine katılmak için bir ay öncesinden Titanik’te yer ayırtmıştı.Yolculuğu Titanik’in sonradan uğrayıp yolcu alacağı Fransa’daki Cherbourg limanında başlayacaktı.

Besim Ömer Akalın limana gidecek olan trene bindi ancak tren kötü hava koşulları, şiddetli yağmur ve bunun yol açtığı toprak kaymaları yüzünden 16 saat gecikti.

Besim Ömer Akalın Cherbourg limanına vardığında, Titanic gideli tam 4 saat olmuştu.

Ömer Besim Akalın New York’a gidecek olan başka bir gemiden bilet aldı ve beklerken bir gazeteden Titanik’in battığı haberini okudu. Üstelik ölen yolcular listesinde kendi adı da vardı. Gemiyi kaçırmasına rağmen adı yolcu listesinden çıkarılmamıştı.

Ömer Besim Akalın kadın ve çocuk hastalıkları konusunda ülkemizin önde gelen doktorlarındandı. Askeri Tıbbiye mezunu olduğu için Ömer Besim Paşa olarak anılıyordu. Daha sonra “Akalın” soyadını aldı.Yaşamı boyunca 50 kadar eser bıraktı. Bunlardan en ünlüsü Türkiye’de yayınlanan ilk sağlık yıllığı olan “Nevsal-i Afiyet” idi

Ömer Besim Akalın; Titanik faciası ile sonuçlanan yolculuk için bileti olup da yolculuğa geç kaldığı için katılamayarak felaketten kurtulmuş tek yolcuydu. Bavulları ve eşyaları önceden gemiye yüklenmiş ancak o olmadan Titanik’te yolculuğa çıkmıştı.

Yıllar sonra bir röportajında; “Titanik’ten kurtulan tek Türk benim, onun için artık hiçbir kazadan korkmuyorum” demiştir.
indigodergisi.comdan alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KARAKEÇİLİ YÖRÜK AŞİRETİNİN TARİHİ

Bir milletin kültürü,geçmişinden süzülüp gelen maddi ve manevi değerlerin bütününden meydana gelir. Büyük Türk milletinin tarihi dünya tari...