Sayfalar

16 Mayıs 2018 Çarşamba

ÇILGIN PEÇENEKLER

denızı atla  gecen peçenekler ile ilgili görsel sonucu


Turak daki bi savaşta Peçenek Türklerinden bazıları esir düşerek Hıristiyan olmuştu. Bundan sonra bir yandan Peçenek-Bizans mücadelesi devam etmekle beraber, diğer taraftan Peçenek kütlelerinin Bizans sınırları içine (Bulgaristan`a) bekçi olarak yerleştirildiği, birçok Peçeneğin Bizans ordusunda hizmet aldığı ve bilhassa 1048`den sonra sayıları artan bu ücretli askerlerin Selçuklulara karşı Anadolu`ya gönderildiği bilinmektedir. Ancak, bunlardan imparator Konstantinos Monomakhos`un emri ile Üsküdar yakasına geçirilen 15.000 Peçenek atlısı, Bizans kaynaklarına (Kedrenos, Zonaras) göre, böyle bir vazifeyi kabul etmeyerek -Boğaziçi`ndeki gemiler kasten kaldırıldığı için- başbuğ Katalın`ın idaresinde atları üstünde boğazı yüzerek Rumeli sahiline çıkmışlar ve Tuna`ya dönmüşler (1050), daha sonra da 1071 Malazgirt muharebesinde Bizans ordusundaki bir kısım Peçenek kuvvetleri Türk soydaşları tarafına geçmişlerdir.
Bizans, doğudan Selçuklu Türklerinin baskısı altında idi. Onlara ancak onlar kadar savaşçı, onlar kadar cesur kuvvetlerle karşı koyabileceğini biliyor ve bunun için de ordusundaki Peçenek süvarilerine güveniyordu. Bu maksatla ordusundaki 15 bin Peçenek atlısını sallarla, gemilelerle Üsküdar`a geçirdi. Peçenek birliği Anadolu içlerine doğru sefere çıkacağını biliyor ama hangi düşmanla vuruşacağını bilmiyordu. Selçuklu soydaşları ile vuruşturulacaklarını öğrenince itiraz ettiler. İktidar için, kendilerine il tutmak için soydaşlarıyla savaştıkları olurdu ama, şimdi kime il kazanacaklardı ? Kimin kudretini arttıracaklardı ? "Biz soydaşlarımızla savaşmayız" diye Rumeli`ye dönmek istediler.
Fakat Bizanslılar Peçenek atlılarının geçişini engellemek için Boğaziçi`ndeki bütün gemileri, salları kaldırmışlardı. Peçenek Türkleri ise Rumeli`ye geçmeye kararlıydılar. Fazla düşünmediler. Şimdiye kadar hiçbiri nehri ne kadar coşkun,ne kadar geniş olursa olsun, köprü kurarak geçmemişlerdi. Atlarını, hem de üzerinden inmeden yüzdürmesini biliyorlardı.

Boğazı geniş bir nehir farzeden 15 bin Peçenek süvarisi atlarını denize sürdüler ve halkın şaşkın bakışları arasında, at sırtında yüzerek Rumeli yakasına geçtiler! Askerlerin atları yüreklendiren naraları ve at kişnemeleriyle Boğaziçi emsali tarihte bir daha görülmeyecek bir gün yaşadı. Halk giyimleri başka, yüzleri, konuşmaları başka ve atları başka olan bu savaşçıları, uzaydan gelmiş masal yaratıkları gibi, âdeta dilleri tutularak seyretti.
Alıntı__

2 yorum:

  1. Anadolu tarihi ni 1071 le başlatanların kelleri görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Göktürkçe (Orhun alfabesi)hakkında araştırma yapan Cengiz Saltaoğlu, ve Servet Somuncuoğlu 100'e yakın yazıt üzerinde yaptıkları araştırma sonucu Ankara, Ordu, Kars, Erzurum, Kastamonu, Çanakkale, Hakkari ve Denizli gibi bir çok kayıtları incelediklerini okumuştum ve hatta Türklerin Anadoluya 600 lü yıllarda geldığını belgelendiğinide Avar ve Bulgar Türkleri,Kıpçak ve Peçenek gibi Türk topluluklarının olduğuydu.Bizim Türk Tarihi açısından en büyük kaybımız yazıya geçirilmemiş olmaları ve ancak kaya resimleri,mezarlar,dualarını ve adaklarını kayalara resimlememeleridir.

      Sil