13 Kasım 2017 Pazartesi

TÜRKOLOGLAR VE SİNOLOGLAR


 
Kitharasıyla Apollo, ortada bıçağıyla bir İskit ve sağda flütüyle Marsyas MÖ.330-320 Atina Ulusal Müze
Eski Türklerin de hemen hemen Etrüsklerinkine benzer ve siyasî teskilata sahip olduklarına ve Fanum Voltumnae’deki gibi yıllık siyasî toplantılar yaptıklarına kanaat getirmek için Deguines, De Groot, Klaproth gibi bilginlerin eserlerini okumak yeterlidir .
Dans ile müziğe gelince, Fransız Çin tetkikleri bilgini Edouard Chavannes’in, Çinlerin, komsuları olan Türklerde bu iki sanata gösterilen rağbete şaştıklarına eserinde işaret ettiğini burada kaydetmeliyiz.

İslamiyetten evvelki, yani mecusi Türklerde “Kam” adlı rahipler dini rakslar ederlerdi. İslamiyetten sonra ise, Konya’da bugün bile zarif “sema” hareketlerini seyretmek mümkün olan bir Mevlevi tarikatını kurmuslardır. Ayni şekilde Etrüskler “sıçrayan” veya “rakseden” rahipler sınıfını meydana getirmislerdir ki, Romalılar da bunu adet olarak onlardan almıslardır.
Eberhard’a göre Çin tarihlerinde bahsedilen kavimler arasında Türkleri ayırt etmek için şaşmaz kıstaslar vardır. Bunların baslıcaları Kurt efsanesi ve mağaraların mübarek sayılmasıdır.Eserinin 49 uncu sahifesinde aynen söyle der:


“Türk kavimlerinintipik efsanelerinden olan kurttan üreme efsanesi (falanca kabilede) vardır… v.s.”
Bu bize, Remus ve Romulus efsanesini hatırlatıyor. Bilindiği gibi, bugün Kapitol müzesinde olan Disi Kurt heykeli, ekseri etrüskologlara göre Veies sehrinden Vulka adlı bir etrüsk heykeltıraşının eseridir. Bebek heykelleri sonradan, Rönesans devrinde ilave edilmiştir.



Efsane ve mitlerin oluşumu kanunu bir kurt atadan doğma efsanesinin bir dişi kurdunsütünü emme efsanesi halini de alabilmesini izah eder.
Romulus'un babası Savas ilahı Mars olması bir zaruretti.Türklerde kurt kuvvet ve savaş sembolü sayılırdı. Yaygın bir efsaneye göre, ilk Türk akıncılarına boz renkli bir kurt, "Bozkurt"önderlik etmistir
Etrüsklerden almıs olan Roma’da, “Lupercale” (Kurt mağarası) büyük itibar görürdü.
Çin tarihi uzmanı Eberhard’ı takip ettiğimizde, öğreniyoruz ki, kendilerini sarı rengi çok seven Çinliler Türklerin de kırmızı rengi çok seven Çinliler Türklerin de kırmızı rengi sevdiklerini tarihlerinde kaydetmişlerdir.
Romalıların Etrüsklerden miras aldıkları kırmızı togayı ve eski Roma’da kırmızı rengin asil renk sayıldığına dair bin bir delili zihinden geçirmemek mümkün mu?Eberhard’a göre Türkler fevkalade iyi flüt çalardı: iki çesit flüt kullanırlardı… Etrüsklerin ise flüt çalmaktaki ustalığı Yunanistan’da bile ün salmıstı ve Etrüsk kelimesi “iyi flüt çalan” manasına gelirdi.

Başka bir örnek;Eberhard’ın eserinde, Çinliler tarafından “Tarkan” telaffuz edilen bir asalet ünvanından bahsedilmektedir. Alman Sinoloji bilginine göre bu, Türklerdeki “prens” manasına gelen “Tarkan” veya “Tarhan” unvanından baska bir sey değildir.
Roma’yı kuruluşundan sonraki yüzyıllarda idare eden “Tarquin’ler sülalesine mensup kralların adları Etrüsk yazıtlarında “Tarhun” veya “Tarhan” olarak gösterilmiştir.
Derleme.Akcan Mir
KAYNAK;TÜRK KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
ETRÜSKLER TÜRK MÜ İDİ
ADİLE AYDA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KARAKEÇİLİ YÖRÜK AŞİRETİNİN TARİHİ

Bir milletin kültürü,geçmişinden süzülüp gelen maddi ve manevi değerlerin bütününden meydana gelir. Büyük Türk milletinin tarihi dünya tari...