25 Kasım 2017 Cumartesi

Otomatik alternatif metin yok.

Hazine Dairesi birinci salon girişinde hemen sağda Yavuz Sultan Selim’in meşhur mührü yer alıyor. Cumhuriyet’in ilanına kadar hazine kapıları bu mühürle mühürlenmiş.
Hazine, en parlak dönemini Fatih Sultan Mehmet’in torunu Yavuz Sultan Selim döneminde yaşamış. Gerek Çaldıran, gerekse Mısır seferlerinden getirilen ganimetlerle tıka basa dolmuş, taşanlar da Yedikule Mahzenleri’ne aktarılmış.
Yavuz’un, “Benim altınla doldurduğum hazineyi, benden sonra gelenlerden her kim mangırla doldurursa, hazine onun mührüyle mühürlensin ve illâ benim mührümle mühürlenmekte devam olunsun” yolundaki emri gereği Enderun Hazinesi’nin dış kapısı, saray müze oluncaya kadar bu şekilde mühürlenmiş.
Kırmızı akik taşından olan bu mühür, hazine kethüdasında bulunurmuş. Mührün ortasında Sultan Selim Şah yazısı, bu yazının etrafında da “Yalnız Allah’a güvenirim” mealindeki ibare yer alıyor. ALINTI....


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KARAKEÇİLİ YÖRÜK AŞİRETİNİN TARİHİ

Bir milletin kültürü,geçmişinden süzülüp gelen maddi ve manevi değerlerin bütününden meydana gelir. Büyük Türk milletinin tarihi dünya tari...