20 Kasım 2017 Pazartesi

Battal Gazi ya da Seyyid Battal Gazi

Battal Gazi ya da Seyyid Battal Gazi ile ilgili görsel sonucu


8 . yüzyılda ikamet ettiği ihtimal edilen ve ile ilgili türlü inanışlar bırakmış bir liderdir . Emevilerin Anadolu’nun doğusunu fethetmesi ile oraya yerleşmiş bir Arap ailenin oğludur . Battal Gazi , Malatya’da doğmuştur . Doğduğu ve ikamet ettiği evin yeri şuanda da mevcuttur . Yıkıntı durumunda korunmaktadır . Uzunca seneler halka yiyecek dağıtılan hayrat yeri olarak kullanılmıştır . Evliya Çelebi seyehatnamesinde bahsedilmektedir .

Battal Gazi ile ilgili bugüne ulaşabilmiş kaynaklar yalnızca mesnevi tarzı yazılmış , birbirini hem bir savunan hem bir de çelişen olgular içerir destanlar ve milletin hafızasında kalmış kalan bilgilerdir .
Battal Gazi Destanı’nda ve Halk hikâyelerinde , Emeviler vaktinde Arap ordusuyla beraber İstanbul’u kuşattığı anlatılmaktadır . Kuşatma hem bir denizden hem bir karadan yapılmış , ancak başarısızlıkla sonuçlanmıştır . Destanda Battal’ın düşmanı , Arap komutanına oyun oynayıp kuşatma başladığında İstanbul’a geçerek imparatorluğunu ilan eden İmparator Leon’dur . Arap tarihinde II . İstanbul kuşatmasının tarihi 717-718 olarak belirtilmektedir . Bizans tarihli bilgiler de bu tarihi doğrular niteliktedir . Fazladan Bizans tarihinde İmparator III . Leon’un tahta çıkış tarihi 717 olarak belirtilmiştir , bundan dolayı destandaki Leon’un İmparator III . Leo İsauryalı olma ihtimali üstünde durulmaktadır . Destanda Battal Gazi’nin kuşatma sırasında yirmili yaşlarında olduğu söylendiğinden dolayı, Battal Gazi’nin doğum yılının 690-695 civarı olmasının olası olduğu düşünülmektedir . Battal Gazi’nin 740 yılındaki Afyon ( Akroinon ) Savaşı’nda öldüğü konusunda tarihçiler mutabakata varmışlardır .

battal-gazi
740 senesinde Eskişehirin Seyitgazi ilçesi yakınlarında savaşta aldığı yara nedeniyle şehit olmuştur . Anadolu’da İslamın yayılmasına büyük katkıları olmuştur . Günümüzde Battal Gazi ile ilgili en detaylı olarak yapılan çalışmalar Ankara Polis Koleji’nde Metin İnceleme Klübü aracılığıyla sürdürülmektedir .
Seyyid Battal Gazi Peygamberimizin HZ. Muhammed efendimizin soyundan gelmektedir diye bilinmektedir.. Bizzat Emevi komutanı değildir . Ama Emevi ordusunda vazife almıştır . Seyyid Battal Gazi Alevilere göre serçeşmedir . Seyyid Battal Gazi’nin torunları Amasya Merzidekor’da , Eskişehir Seyitgazi’de ve Malatya civarından yaşamaktadır . Bizzat Ayasofya Camisine giren ve o dönemin düşman orduları komutanı Leo’nun korkusuna neden olan seyyiddir . Şuanda Da Manisa , Eskişehir , Amasya , Tokat , Sivas yörelerinde Battal Gazi soyuna ikrar vermiş bu ocaktan kalan Aleviler vardır .

Bilgi Media & Vikipedi Türk Tarihi Ansiklopedisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KARAKEÇİLİ YÖRÜK AŞİRETİNİN TARİHİ

Bir milletin kültürü,geçmişinden süzülüp gelen maddi ve manevi değerlerin bütününden meydana gelir. Büyük Türk milletinin tarihi dünya tari...