Bilim insanları, yeni bulgulara rağmen ilk ateşin ne zaman yakıldığına karar vermek konusunda henüz erken olduğunu belirtip kabul edilen görüş, ateşi ilk olarak hem Homo sapiens hem de Neandertalların 400 bin yıl önce kullanmaya başladığı.Ancak ateşin çok eski zamanlarda kullanıldığını savunanlar da mevcut.Boston Üniversitesi’nden arkeolog Francesco Berna ve ekibi, ateşin sanılandan daha eski tarihlerde kullanıldığına dair izler olup olmadığını araştırdı. Güney Afrika’nınNorthern Cape bölgesindeki Wonderwerk Mağarası’nda incelemeler yapan Berna ve ekibi, yanmış dal ve çim külleriyle, yakılmış kemikler buldu. Berna ve ekibi, yakılmış kemikleri mağaranın 30 metre derinliğinde buldu. Kemiklerin bu kadar derinde bulunması, doğal bir yangında değil ancak mağaranın içinde ısınmak, hatta yemek yapmak isteyen ilk insanlar tarafından yakıldığı düşüncesini güçlendirdi. Berna, mağaranın içinde ateşin 1.7 milyon yıl önce kullanıldığını öne süren yanmış parçalar bulunduğunu, ancak bu tarihin doğrulanması gerektiğini ifade etti.
M.Ö. 12binlerde Taş Devri insanı, çakmak taşlarıyla,
M.Ö. 8binlerde, Taş Devri insanı, bir odun parçasını bir başka tahtanın üzerine hızla sürterek ,
Ortaçağ’la birlikte, insanoğlu kav çakmağını geliştirdi,
14. yüzyılda sodyum nitrat ve alkol karışımına batırılarak kurutulmuş çubuklarla,ilk kibrit,
1827 yılında İngiliz kimyageri John Walker, küçük tahta parçalarının uçlarınıantimon sülfit, potasyum klorat ve arapsakızı karışımına batırarak ilk kibriti yaptı.
1830 yılında Fransa’da Charles Sauria, fosfor kullanarak bir kibrit üretti. Ama kullanılan maddenin zehirli olması nedeniyle, daha üretim aşamasında 20 kişi hayatını kaybetti. 20 yıl sonra, İsveçli bilim adamı John Lundstron, Sauria’nın yöntemini güvenli hale getirdi.
Manyetolu ve pilli çakmaklarla ilgili çalışmalar ise 1880 yılında Fransız fizikçileriPierre ve Paul-Jacques Curie tarafından başlatıldı.
1909 yılında benzinli çakmaklar yapıldı. 1945 yılında da bütangazıyla çalışan çakmaklar geliştirildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder