16 Kasım 2017 Perşembe

ANİ PAPİRÜSÜ

Otomatik alternatif metin yok.

Ani Papirüsü XVIII. Hanedanlık’ın (MÖ 1500-1400) ikinci yarısından kalan bütün papirüs metinleri arasında, en geniş kapsamlısı, en mükemmeli, en iyi korunmuş ve en iyi aydınlatılmış olanıdır ve 1888’de British Museum yetkileri tarafından müzenin varlıkları arasına katılmıştır. Nadir başlık desenleri, ilahileri, bölümleri, tasvir ve tanıtım bölümü karakterleri, onu Ölüler Kitabı’nın incelenmesinde özgün önemde bir kaynak haline getirmekte; bu önemli eserin Teb kaynaklı versiyonları geçerli metinler arasında onu üstün bir yere koymaktadır. Ani Papirüsü, zamanın asilleri arasında moda olan cenaze merasiminin tipik kitabı olarak görülebilir.

Ani Papirüsü, Thebes’te bulundu ve British Museum yetkili kurulu tarafından 1888’de satın alındı. 8 Feet uzunluğunda, 1 foot 3 inç genişliğinde ve Teb devrinin bilinen en eski papirüsüdür. Altı farklı boyda, uzunlukları 26 feet 9 inçten 5 feet 7 inçe kadar değişik uzunluklarda, papirüsten yapılmıştır. İlk bulunduğu zaman papirüs açık renkliydi, fakat rulo açıldıktan sonra rengi koyulaşmış, bazı kısımlarında bir tür çekme olmuştur.

Ölüler Kitabı’ndan bazı bölümler içermektedir ve bütün bölümler desenlerle ayrılmıştır; üst ve alt kısımlar kırmızı ve sarıyla sınırlandırılmıştır. Üç veya daha çok yazıcı tarafından yazılmıştır. Fakat desenlerin sergilendiği bir örnek karakterden, süsleme için daha az sanatçı çalıştırıldığı anlaşılmaktadır.

Bölümlerin başlıkları, işaretler, belirteçler vs. kırmızıdır. Bazı yerlerde sanatçının çok fazla yer kapladığı ve yazıcıyı dar yerleri yazı kalabalığıyla doldurmaya mecbur bıraktığı ve sınırın üzerine yazdığı gözlenebilir. Bu durum, desenlerin yazımdan önce hazırlandığını kanıtlıyor. Papirüsün bütün farklı kısımlarının Ani için özel olarak yazılmadığı daha sonraki bir elin çeşitli yerlere ilave ettiği, isimden anlaşılmaktadır.

Mahmut Doğan

Yeni Yüksektepe Dergisi, Sayı 53

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KARAKEÇİLİ YÖRÜK AŞİRETİNİN TARİHİ

Bir milletin kültürü,geçmişinden süzülüp gelen maddi ve manevi değerlerin bütününden meydana gelir. Büyük Türk milletinin tarihi dünya tari...