19 Mayıs 2018 Cumartesi

Ölü İnsanlarla Oluşturulmuş Mekanlar

İtalya'nın Palermo şehrinde yer alan Capuchin yer altı mezarlarında 8 bin keşişin mumyalanmış hali ile ilgili görsel sonucu

İtalya'nın Palermo şehrinde yer alan Capuchin yer altı mezarlarında 8 bin keşişin mumyalanmış hali.

1599 senesinde manastırın altında bulunan dehlizlerde bir çeşit koruyucu madde olduğunu ve burada cesetlerin bozulmadan kaldığını fark edince, ölen rahipler ve keşişleri mumyalayıp, burada raflara dizmeye başlamışlar. Daha sonraki dönemlerde ölenlerin buraya defnedilmesi bir çeşit statü simgesi olmuş ve buradaki ceset sayısı 8000'i bulmuş. Yer altı mezarlığının karanlık koridorlarında bir kısmı raflara dizilmiş, bir kısmı duvarlara asılmış cesetler, kadınlar, bakireler, çocuklar, rahipler, keşişler ve profesörler diye kategorilere ayrılmış durumda. Kasabanın önemli ve zengin insanların giysileri her yıl yenilenirken fakirlere dokunulmamış. Mezarlığa en son gömülenlerden biri de 6 Aralık 1920 tarihinde ölen Rosalia Lombardo'dur. Rosalia, zatüreden öldüğünde sadece 2 yaşındaydı. Babası general Lombardo, kızı öldüğünde o kadar yıkılmıştı ki, onun toprakta yok olması fikrine dayanamadı ve zamanın en başarılı mumyalama uzmanlarından olan Alfredo Salafia'dan, onu mumyalamasını istedi. Salafia, küçük kızı o kadar başarılı mumyaladı ki, Rosalia neredeyse hiç bozulmadan günümüze kadar geldi. Hüzünlü hikayesi sayesinde, ünü Capuchin yer altı mezarlığını bile aşan Rosalia Lombardo, uyuyan güzel olarak bilinmektedir. 1800'lü yılların sonunda, bu inanılmaz yer altı mezarlığının ortaya çıkarılması, hristiyan aleminde şok etkisi yapmıştı. Papa'nın kararıyla bu işlemden vazgeçilmiş ve 1920 yılından sonra buraya defin yapılmamıştır.
İtalya'da Mumyalanmış Keşişlerle Dolu Şaşırtıcı Yeraltı Mezarlığı


İtalya'da Mumyalanmış Keşişlerle Dolu Şaşırtıcı Yeraltı Mezarlığı

İtalya'da Mumyalanmış Keşişlerle Dolu Şaşırtıcı Yeraltı Mezarlığı



Evora Kemik Şapeli



Capela dos Ossos yani Kemik Şapeli, Evora'nın merkezindeki São Francisco Kilisesi'nin hemen bitişiğinde yer alıyor. Yüzyıllar önce rahiplerin manastırlardan taşıdığı iskeletler önce ayrıştırılmış, sonra da kemiklerle kafatasları bu şapelin duvarları, sekiz sütunu ve bunları tutan kemerlerin üzerine çimento gibi bir madde kullanılarak itinayla dizilmiş. Küçük bir ücret karşılığında ziyaret edilebilen şapelin girişine ise bir uyarı yazılmış. Yalnız bu, tarihî mekânları gezerken sıkça karşılaşılan o bildiğiniz uyarılardan değil. Portekizce 'Nós ossos que aqui estamos pelos vossos esperamos.' cümlesi yer alıyor tabelada. Bir nevi şapelde bulunan kemikler dile gelerek ziyaretçilere sesleniyor: "Burada bulunan biz kemikler, sizinkileri de bekliyoruz."Evora Kemik Åžapeli





St. Michan Kilisesi
İrlanda'nın Dublin kentinde bulunan St. Michan kilisesi 1014 yılında inşa edilmiş. Zaman içerisinde yıkılıp yalnızca temelleri kalan kilise 1686 senesinde yeniden yapılmış. Kilisenin bodrum kısmında bulunan yer altı mezarlığında bulunan yüzlerce cesedin, buradaki kuru havadan dolayı yüzyılardır hiç bozulmadan korunduğu görülmekte. Kilisenin eski bir bataklık üzerine kurulu olması nedeniyle burada bulanan metan gazının ve bodrum duvarlarının kireç taşı içermesinin cesetleri çürümeden koruduğu iddia ediliyor.


Ä°lgili resimÄ°lgili resim



18. ve 19. yüzyılda mezarlıkların dolması ve çürüyen bedenlerin içme suyunu kirletip kamu sağlığını da tehdit etmeye başlamasıyla, salgın hastalıklardan ölenlerin gömülmesi için kullanılan bir tünel.
Aynı dönemde en kutsal içecekler olan süt ve şarabın da kalitesinin bu çürümeler sebebiyle düştüğüne inanılıyormuş. Mezarlıkta halen daha 6 milyondan fazla kişinin iskeleti yer alıyor.
18. ve 19. yüzyılda mezarlıkların dolması ve çürüyen bedenlerin içme suyunu kirletip kamu sağlığını da tehdit etmeye başlamasıyla, salgın hastalıklardan ölenlerin gömülmesi için kullanılan bir tünel.



Paris Yeraltı Mezarları ile ilgili görsel sonucu
alıntılardan derlemedir..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KARAKEÇİLİ YÖRÜK AŞİRETİNİN TARİHİ

Bir milletin kültürü,geçmişinden süzülüp gelen maddi ve manevi değerlerin bütününden meydana gelir. Büyük Türk milletinin tarihi dünya tari...