Sayfalar

22 Mayıs 2018 Salı

İngilizler Çanakkale'den Kaçarken.

Otomatik alternatif metin yok.





Müttefik donanması komutanı Amiral Carden’ın planına göre; Çanakkale Boğazı girişinde Rumeli yakasındaki Seddülbahir, Ertuğrul ve Anadolu yakasındaki Kumkale, Orhaniye tabyaları tahrip edilecek, Boğaz’ın orta kısmındaki bataryaların tahribi olacak ve Kepez Burnuna kadar olan mayın hatları taranacak, Kilitbahir-Çanakkale hattında bulunan merkez tahkimat tahrip edilip mevcut mayınlar temizlenerek donanmaya yol açılacak, hasara uğratılan tabyaların tekrar faaliyete geçmesi kara birlikleri tarafından önlenecek ve yolu açılacak olan müttefik donanması Marmara’ya girip başkent İstanbul’u ele geçirecekti.
İngiliz-Fransız donanması Gelibolu öncesi 200 yıldır hiç yenilmemişti, dünyanın gelmiş geçmiş en iyi donanması olarak biliniyordu. Bu donanmanın bayraklarını gören Türklerin topukları yağlayıp kaçacaklarını düşünüyorlar, daha da trajik olanı bu düşünceye saplantı derecesinde inanıyorlardı.
İngiliz-Fransız donanması seksen parça gemiyle boğaza saldırdı. Gemilerden birinin adının “Agamemnon” du. Aynı zamanda Agamemnon, binlerce yıl önce Truva’ya saldıran Yunan ordusunun kalleşçe yöntemler kullanan komutanının adıydı.

İngilizler, sabah saatlerinde girdikleri boğazı ellerini kollarını sallayarak, canlarının istediği her yeri bombalayarak geçebileceklerini zannediyorlardı. Komutanlar, akşam beş çayını Marmara denizinin ortasında içmeyi planlıyor, İstanbul üzerine bahisler yapıyorlardı.

İngiliz şairleri de savaşa katılmışlardı ve bazı idealleri vardı. Bu ideallerini günlüklerinde “Lokum ve halıları yağmalamak, Ayasofya’nın çinilerini sökmek, İstanbul’un en güzel lokantalarında balık yemek” olarak yazdılar.
Bir bölgeye çıkarma yapan 2000 kişilik İngiliz ve Fransız bölüğünün o bölgede bulunan selvi ağaçlarını Türk birliği sandıkları için kaçarak bölgeyi terk ettiler. Bu olayı yıllar sonra kendiraporlarından ve yazılı kaynaklarından öğrendik.

İngilizlerin kaçarken de Cornwallis gemisine asıp yanlarında götürdükleri Seddülbahir kalesinin kitabesi
(Seddülbahir Kalesi’nden sökülerek İngiltere’ye götürülmek istenirken Cornwallis Zırhlısı ile beraber Akdeniz’de Malta açıklarında battı. Kitabe şimdi Akdeniz’in tuzlu sularındadır.)
Derlemedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder